Bu defa bir Blogger sayfası oluşturma, düzenleme, blog yazısı hazırlama ve yayınlama ile ilgili ayrıntılı bir yazı hazırladım. Hemen hemen her adımda screenshot ile destekleyerek anlaşılır bir hale getirmeye çalıştım. Umarım okurken zevk alırsınız ve bloglamaya yeni adım atanlar için yeterli bir kaynak olur.
Blogger ile nasıl blog hazırlanır?
Eğer yoksa önce bir Gmail hesabı alınır.
Herhangi bir blogger sayfasında, örneğin bu sayfada sağ üst köşedeki "Blog Oluştur" linkine tıklanır.
"Bir blog sayfası oluşturun" ekranı görüntülenir.
Bu ekranda:
"Bu işlem, diğer Google hizmetlerinde kullanabileceğiniz bir Google hesabı oluşturacak. Örneğin Gmail, Google Gruplar veya Orkut'a ilişkin bir Google hesabınız varsa, lütfen önce giriş yapın"
yazmaktadır. Burada "önce giriş yapın" linkine tıklanır. Mevcut Gmail hesabınızın kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılır.
Ardından "Blogger için kayıt olun" ekranı görüntülenir. "Görünen isim" alanı doldurularak "DEVAM ET" butonuna basılır.
"Blogunuzu adlandırın" ekranı görüntülenir. Blog başlığı ve blog url si girilir. Örnek: Ayca'nin Blogu, http://aycaninblogu.blogspot.com/. Tabi url girildikten sonra "Uygunluğunu Kontrol Et" linkine tıklayıp bu adresi alıp alamayacağınızı öğrenmeniz yerinde olur.
"Bir şablon seçin" ekranı görüntülenir. Bu şablonu daha sonra Ayarlar menüsünden istediğiniz gibi değiştirebileceğinizi düşünerek seçiminizi yapın. Bu şablonun üzerinde ayrıca renk ve font seçimi gibi ayarları yine aynı menüden yapabilirsiniz. Ancak yeni bir şablon seçtiğinizde renk ve font gibi ayarlarınız kaybolur bunu da unutmayın. "DEVAM" butonuna basın.
"Blogunuz Oluşturuldu" ekranı görüntülenir. "BLOGLAMAYA BAŞLA" butonu ile devam edin. Karşınıza Blogger'ın editör arayüzü çıkacaktır. Başlığı ve "Bu kayda yönelik etiketler" kısmını doldurmayı unutmayın. Etiketler özellikle aramalar sırasında çok kullanışlı olacaktır. Yazılarınızı kategorilendirmenizde yardımcı olurlar ve ayrıca belirli konulardaki yazılarınıza hızlı erişim sağlarlar.
Metnin içine resim, link, video vs. ekleyebilirsiniz. Bunlardan resim eklemenin nasıl yapıldığını öğrenelim.
Editörün üstündeki toolbardaki küçük "Resim Ekle" butonuna tıklanır. Yeni bir pencerede "Bilgisayarınıza bir resim ekleyin veya web'den bir resim ekleyin" ekranı görüntülenir. Burda gerekli ayarlamalar yapılarak "RESIMI YÜKLE" butonuna basılır.
Resmi yükleme işleminiz tamamlandığında "Resiminiz eklendi" ekranı görüntülenir. "TAMAMLANDI" butonuna basarak pencere kapatılır.
Maalesef resimler blogun en başına eklenmektedir. Belki daha kolay bir yolu vardır ancak ben çareyi html editörünü açıp resim ile ilgili kodu istediğim yere yapıştırmakta buldum. Bunun için biraz kodlama bilgisi gerekebilir. Editörün sağ üst köşesindeki sekmelerden "HTML'yi Düzenle" seçilir.
a ile başlayıp a ile biten ve içinde img geçen alan bizim resmin yeraldığı kodu oluşturur. Özet olarak a ile sınırlı alanlar resmin linkini, img ile sınırlı alanlar da resmin özelliklerini ve stilini belirlemekte. Eğer bu konuda bilginiz yoksa tavsiyem bu kodun içeriğini değiştirmeden aynen kesip yapıştırmanızdır. Bundan sonra sağ üst köşedeki "Oluştur" sekmesi seçilerek önceki ekrana dönebilir ve resmin istediğiniz yere yerleştiğinden emin olabilirsiniz.
Blogger editörünün kötü bir özelliği de (belki bu problemle sadece ben karşılaşıyor olabilirim) Araya rasgele boşluklar eklemesi. Özellikle resim ekledikçe ve html düzenle ekranı ile arada geçiş yaptıkça yeni boşluklar oluşmakta. Hem html editöründe hem de Oluştur ekranında fırsat buldukça boşlukları silmenizi tavsiye ederim.
Yazımızı yazdık, resmimizi de ekledik, ancak her şey yerli yerinde ve düzgün mü görmek istiyoruz. Bunun için yine editörün sağ üst köşesindeki "Önizleme" linkine tıklayın.
Bu şekilde blogunuzu yayınladığınızda nasıl görüneceğini görmüş olacaksınız. Eğer görüntüyü beğenmediyseniz değiştirmek için sağ üst köşedeki "Önizlemeyi Gizle" linkine tıklayabilirsiniz. Eğer beğendiyseniz ve artık yayınlamaya hazır olduğunu düşünüyorsanız sağ üst köşedeki "KAYDI YAYINLA" butonuna basabilirsiniz.
"Blog kaydınız başarıyla yayınlandı" şeklindeki sayfa görüntülenir. İnanmazsanız "Kaydı Görüntüle" linkine tıklayıp kendi gözlerinizle görebilirsiniz. İlk yazınızı yayınlamış oldunuz, vatana millete hayırlı olsun:) Şimdi blogunuzun genel görünüşü ve yandaki menülerle ilgili birkaç değişiklik yapalım.
Öncelikle sağ en üstteki "Özelleştir" linkine tıklayın. Blogunuzla ilgili ayarların olduğu sayfa görüntülenir. Yerleşim sekmesi altındaki "Sayfa Öğeleri" alanında seçtiğiniz şablona uygun olarak blogunuzun genel yerleşimini görebilirsiniz. Burada, sağ paneldeki ögelerin yerini mouse ile sürükleyerek değiştirebilir, "Düzenle" linkine tıklayarak içeriklerini değiştirebilir ya da "Gadget Ekle" linkine tıklayarak yeni içerik ekleyebilirsiniz.
Öncelikle "Hakkımda" içeriğini en üste taşıyın ve içeriğini değiştirmek üzere "Düzenle" linkine tıklayın.
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra "KAYDET" butonuna basarak sayfayı kapatın. Böylece kendimiz hakkında kısa bir bilgiyi blogumuzun sağ paneline yerleştirmiş olduk. Yine "Sayfa Öğeleri" alanında bu sefer "Gadget Ekle" linkine tıklayarak yeni içerik ekleyelim.
Gadgetların listelendiği ekran görüntülenir. Daha önce blogda yer alan "Hakkımda" yazısı Profil başlığı ile önceden eklenmiş görünüyor. Biz de diğer bir kullanışlı gadget olan "Etiketler"i eklemek istiyoruz. Bunun için listede "Etiketler" başlığının sağındaki + işaretine tıklayın.
İstenilen değişiklikler yapıldıktan sonra "KAYDET" butonuna basılarak Gadget ayarları kapatılır. Sayfa Öğeleri alanında da kaydetme işlemi gerçekleştirilerek "Önizleme"ye tıklanarak blog görüntülenir.
Değişiklikleri sayfanın sağ panelinde görebilirsiniz.
Blogunuzun fontları, başlık, link ya da arka plan renkleri gibi ayarları da istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Sayfa Öğeleri'nin yanındaki "Yazı Tipleri ve Renkler" sekmesinden bu ayarlara erişebilirsiniz.
Bir diğer önemli konu da mail ile yazı yayınlama. Bunun için öncelikle sağ üst köşeden "Kumanda paneli"ne girmek gerekli. Kumanda paneli ekranında, blogunuzun isminin yanında küçük bir mektup resmi var, buna tıklayın.
" E-postayla Kayıt Gönderme" ekranı görüntülenir. Burada mail adresini istediğiniz şekilde tamamlayın. Unutmayın ki bu adresi bilen her kimse bu blogda sizin adınıza yazı yayınlayabilir. "KAYDET" butonuna basarak pencereyi kapattığınızda artık blogunuz e-mail ile yayınlanmaya hazır hale gelmiştir.
Daha sonra herhangi bir mail adresinize giriş yapıp yeni bir mail yazın.
Subject/Konu alanına yazdığınız blogun başlığı olacaktır, ayrıca maile attachment (ek dosya) olarak resim eklerseniz bu da blogunuzun en başında görünecek şekilde düzenlenecektir. Ben de bu yazıyı hazırlayabilmek için bu özelliği ilk defa kullandım ve anında blogda yayınlanmış bulmak gerçekten sevindiriciydi.
Şimdilik bu kadar. Belki daha sonra daha kapsamlı olacak şekilde yazıyı genişletebilirim.
Elinize saglik gezgingun, cok yararli bir kaynak olmus.
YanıtlaSilBenim icin de yararli olacagini hissettim ancak aycaninblog'u alinmis o basamakta kaldim :(. Baska ornek verebilir misiniz?
:))
YanıtlaSilGadgetleri daha iyi kullanabilme durumuna nasıl gelirim.Fotoğrafları yan yana dizili bir şekilde kullanamıyorum.
YanıtlaSilbizde blog açtık ama google de arayınca göremiyoruz ne yapıcaz
YanıtlaSilbende kendi blogumda anlatmaya çalışmıştım ama siz benden daha iyi anlatmışsınız.tebrikler :)
YanıtlaSilhemen hemen bütün ücretsiz blog oluşturma servislerinde blog oluşturma mantığı aynıdır.
YanıtlaSilElinize sağlık çok yararlı oldu.
YanıtlaSilhttp://alomarket.blogspot.com/ akıj nası olmuş
YanıtlaSilBloğumu Google da arayınca göremiyorum nasıl yayınlayabilirim
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilburayı kendi başına bırakmıştım neler olmuş:)
YanıtlaSilgoogle'da nasıl görürüz? konusu:
arkadaşlar SEO (search engine optimization) başlı başına ayrı bir konudur, bu konuda iddialı olmadığım için paylaşmayacağım, internette aratırsanız bir sürü yolları var.
teşekkür eden arkadaşlara:
rica ederim bilgi paylaştıkça çoğalır.
gadgetları nasıl daha iyi kullanırım:
her gadgetın kendine has kullanım yolları vardır, en iyi onları kullanarak öğrenirsiniz.
kolay gelsin:)
http://coolyolu.blogspot.com.tr/ Cool Olmak İsteyenler Buraya
YanıtlaSilhttps://yol-defteri.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilhttp://definebilimi.com/threads/gano-excel-%C4%B0%C5%9E-firsati.427/
YanıtlaSilhttp://definebilimi.com/forums/saglik/
YanıtlaSilhttp://definebilimi.com/forums/anlami/
YanıtlaSilhttp://definebilimi.com/threads/define-i%C5%9Faretleri.162/
YanıtlaSilbl
YanıtlaSil